Brev fra Julenissen av J.R.R. Tolkien

brevfrajulenissenHver desember mottok J.R.R. Tolkiens barn en konvolutt med frimerke fra Nordpolen. Inni lå det et brev med en underlig kråketærlignende skrift og noen nydelige fargetegninger eller skisser. Brevene var fra Julenissen.

De fortalte fantastiske historier om livet på Nordpolen: om hvordan reinsdyrene slet seg og spredde presanger over alt, hvordan ulykkesfuglen Nordpolbjørn klatret på Nordpålen og ramlet gjennom taket og ned i stuen på Julenissens hus, hvordan han fikk mannen i månen til å falle ned i bakhagen da månen ble delt i fire, og om krigene mot den forferdelige horden med troll som bodde i huler under huset.
Iblant rablet Nordpolbjørn ned en hilsen, og iblant var det alven Ilbereth som skrev med sin vakreste håndskrift.

Mange av disse fortryllende brevene og tegningene er samlet i denne boken.

Brev fra Julenissen er en samling med noen av brevene Tolkien skrev til sine barn mellom 1920 og 1942, der han lot som om de var skrevet av Julenissen og ble sendt helt fra Nordpolen. Der bor nemlig nissen sammen med hjelperne sine. En av dem er Nordpolbjørnen. Ofte går ikke juleforberedelsene helt som planlagt eller han finner på rampestreker eller er uheldig, som da han ramler ned Julenissens lange trapp med en haug med pakker, slår på bryteren med «nordlysfyrverkeri» uten lov, lager hull i taket på nissehuset eller roter seg bort i trollhulene.
På Nordpolen bor også alver, snømenn, hulebjørner og troll. Trollene lager problemer og nissefar og Nordpolbjørnen må kjempe mot dem flere ganger, og et av årene er Julenissen nødt til å få hjelp av noen røde gnomer – fra et par av de virkelig gamle familiene som fremdeles bor i Norge.

Brevene er fylt med humor og varme, artige påfunn og fantasirike beskrivelser av Julenissens arbeid og livet på Nordpolen. Man får også noen små innblikk i hva som skjer ellers i året, når nissen og hjelperne hans slapper av før «julesesongen».

Brevene akkompagneres av flere sjarmerende tegninger i blekk og vannfarger. Det er fryktelig synd at det ikke er funnet plass til å avbilde flere av brevene og tegningene i sin helhet i boka, og det er det store minuset med den også, for mye vil som kjent ha mer! Derfor blir det ikke full stjernepott fra meg, og jeg blir nok nødt til å skaffe meg en utvidet versjon senere – og da helst den utgaven som faktisk inneholder ordentlige konvolutter med brevene og tegningene i seg, slik som de opprinnelig ble mottatt.
Men nå er jo de illustrasjonene og utsnittene av brevene som er tatt med i denne utgaven flotte de også, og jeg fikk lyst til å vise fram litt av dem. Trykk på bildene for å se dem i full størrelse.

Selv om dette er koselige og morsomme brev skrevet til barn, så treffer de blink i et voksent lesehjerte også. Brev fra julenissen er en lettlest liten bok som viser en annen side av Tolkiens forfatterskap, og gir meg akkurat den riktige julestemningen.
Jeg skjønner ikke hvorfor det gikk så mange år før jeg tok den frem igjen. Nå håper jeg å innføre den som en fast juleboktradisjon i årene som kommer.

Bokdata Lest Stjernedryss Kilde
Tiden Norsk Forlag, 1997
ISBN: 82-10-04082-0
44 sider
24. desember 2007
24. desember 2012
Kjøpt selv
Mer
Google+EmailPinterestDel videre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *