Den hvite dronningen av Philippa Gregory

Den hvite dronningen av Philippa Gregory«Med et så motsetningsfylt opphav som mitt – solid engelsk jord på den ene siden og franske guddommer på den andre – kunne jeg ha blitt hva som helst: trollkvinne eller en helt vanlig jente. Det finnes de som sier at jeg er litt av begge.»
Elizabeth Woodville

England, 1464. Rosekrigene herjer, og Edward IV har nettopp inntatt tronen etter sin fetter Henry.

Den unge og blendende vakre enken Elizabeth Woodville fanger den ferske kongens interesse, og gifter seg med ham i all hemmelighet. Ryktene sier at hun har brukt magi for å tiltrekke seg ham. Elizabeth er den første kvinnen av folket som gifter seg inn i en kongelig familie, og hoffet forakter henne. Men Elizabeth blir etter hvert en elsket dronning. Hun er ambisiøs, og vet å plassere sin egen familie i viktige posisjoner. Hennes to sønner blir sentrale figurer i et mysterium som til dags dato ingen historikere har klart å finne svar på. Hva skjedde med de to prinsene da de ble holdt fanget i The Tower of London?

Den hvite dronningen er en historie om makt og intriger, om allianser og spill i kulissene, men også om kjærlighet og sterke familiebånd.

Jeg er anglofil og rojalist, jeg legger gjerne ut på tidsreiser gjennom bøkene mine, og jeg elsker å meske meg i gode historier med kjærlighet, dramatikk og intriger. En roman av Philippa Gregory skulle derfor passe bra. Hun har en Ph.D. i historie fra Edinburgh University, og har skrevet en rekke romaner om kvinnene i og rundt de engelske kongehusene. Sitt store gjennombrudd fikk hun med Søstrene Boleyn, som også er filmatisert.

Den hvite dronningen er første bind i en serie om mektige kvinner under Rosekrigene (1455-1485), og forfatteren blander litt fiksjon og en større del historiske fakta i denne romanen. Huset York kriger mot huset Lancaster om kongemakten, og denne kampen skildres gjennom Elizabeth Woodvilles øyne. Hun er en sterk kvinne av folket, og etter at hun møter kongen tar det ikke lang tid før hun blir landets dronning.
Her er det flust av allianser og renkespill, hevn og svik, og prisen for å sitte på tronen kan være svært høy. Ingen skal føle seg for trygg, for den som er en trofast støttespiller én dag kan fort være på motstanderens side dagen etter…

Forfatteren har også brukt en fortelling om elvegudinnen Melusina, som Elizabeth og kvinnene i hennes slekt sies å stamme fra. Kvinnene har også fått spesielle gaver, de får framtidsvarsler og kan bruke magi for å påvirke elementer og skjulte krefter til sin fordel. Dette blir i romanen framstilt som en viktig årsak til at Elizabeth havner på tronen blant annet, og det er en spennende vri blant alle de jordnære alliansene som dannes eller brytes.
Enkelte partier var litt tyngre å komme gjennom enn andre. Men selv om det er en del konspirajoner fram og tilbake og detaljer om krigingen – han er egentlig alliert med ham, men så skjer det og det, og så slår den ene siden motstanderne i slaget som ble kjempet der, slik at… – så gikk boka unna likevel. Jeg lot meg fascinere av Elizabeths bemerkelsesverdige skjebne.

Mysteriet med de to prinsene er det, som baksideteksten nevner, ingen historikere som har en løsning på. Gregory gir oss sin versjon i denne romanen, og selv om det kanskje ikke var slik det foregikk i virkeligheten, så håper jeg at det var tilfelle likevel. Alternativet er mer sørgelig, og forslaget hennes er i alle fall ikke helt utenkelig.
Og etter å ha lest nok en roman om det engelske kongehusets historie, ble jeg som vanlig nødt til å google etterpå for å få enda mer kjøtt på historiebeina. Rosekrigen og de historiske personene som var involverte, var fra før av helt ukjente for meg. Romanen sørget altså ikke bare for flere timers underholdning, men også nye kunnskaper og fornyet interesse.

Bokdata Lest Stjernedryss Kilde
Bazar, 2011
ISBN: 978-82-8087-346-0
414 sider
2. februar 2013 Premie i en konkurranse
som forlaget arrangerte
Mer
Google+EmailPinterestDel videre

 • 7. februar 2013 - 20:11
  Permalink

  Denne boken har jeg også stående, og gleder meg til å begynne på, men først må jeg lese ferdig serien Tudor Court av samme forfatter:)

  • 7. februar 2013 - 22:05
   Permalink

   Jeg har veldig lyst til å lese hele den serien jeg også, har bare lest The Other Boleyn Girl av dem tidligere. Men ser jo nå, etter at jeg googlet litt, at den hører «hjemme» i en serie på 6 bøker.
   Akkurat nå sitter jeg og ser på TV-serien The Tudors, forresten. Jeg fikk aldri med meg den siste sesongen, og har hatt lyst til å se den fra starten av igjen lenge. :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *