Hemmeligheter av Kate Morton

Historisk roman, dameroman, andre verdenskrig, london, mysterier1961: Det er en varm sommerdag. Mens familien er på fødselsdagsutflukt ved elva som renner like ved gården deres i Suffolk, gjemmer seksten år gamle Laurel seg i en trehytte. Hun tenker på en gutt som heter Billy, en reise til London, og den lysende fremtiden hun ikke kan vente med å komme i gang med. Men før den idylliske ettermiddagen er over, har Laurel blitt vitne til en grufull forbrytelse som endrer alt.

2011: Laurel, som nå er en kjent skuespillerinne, overveldes av skygger fra fortiden. Hun plages av minnene og mysteriet rundt hva hun så den dagen i 1961, og returnerer til barndomshjemmet. Et bilde begynner å avtegne seg idet hun graver i familiehistorien. Tre fremmede fra forskjellige verdener – Dorothy, Vivien og Jimmy – som tilfeldigvis møttes i London i krigens dager, blir knyttet til hverandre for alltid.

Hemmeligheter er en fascinerende historie om mysterier og gåter, teater og tyveri, mord, familie og kjærlighet.

Dette er bok nummer 4 fra Mortons penn, og det er den samme oppskriften som brukes denne gangen også – med stort hell. Hemmeligheter er umiskjennelig Mortonsk. Leseren får som vanlig en todelt historie, med ett bein i fortiden og ett i nåtiden, der hemmeligheter og gåter, mord og mysterier, fargerike skjebner og sterk kjærlighet er en viktig del av plottet.

Overgangene er smidige, vekslingen mellom fortid og nåtid og mellom de kvinnelige karakterene går ubesværet. Historien fanget meg ikke inn fra første side, det tar litt tid før hjulene virkelig kommer igang, men etter et par kapitler begynte historien å krype under huden på meg. Og da «krigskapitlene» kom ble jeg i alle fall fanget inn. Fortellingen er ellers godt bygget opp, nye opplysninger og forbindelser porsjoneres fint ut til riktig tid. De vekslende perspektivene er også spennende, ettersom de belyser ulike sider av fortellingen og gir oss varierende informasjon og syn på hendelser og personer.

De kvinnelige karakterene som vi blir kjent med, Lauren, Dorothy og Vivien, fascinerer meg alle tre. Fantasifulle og livsglade Dorothy, rike Vivien som er gift med den berømte, eldre poeten, og 16-årige Lauren som blir vitne til en forbrytelse som aldri helt slipper taket i henne. Hva ligger bak? Hva skjedde i krigsmånedene i London, med Vivien, Dorothy og sistnevntes kjæreste Jimmy, da disse tre unge menneskenes liv ble viklet sammen?
Den spesielle vrien med Dorothy og hennes fortid ble gjennomskuet en stund før løsningen forelå i romanen, men det ødela ikke noe nevneverdig underholdningsmessig. Det er en bra tvist likevel, som sikkert kan overraske andre lesere.

Hemmeligheter er ikke den beste av Mortons fire i mine øyne, det er fortsatt Den glemte hagen som trekker det lengste strået når jeg sammenligner dem. Men romanen vil nok falle godt i smak hos forfatterens trofaste fans, og helt sikkert hekte noen nye lesere på kroken også.
En fin murstein å spare til late dager med sommersol og -ferie, om man ikke allerede har lest den.

Bokdata Lest Stjernedryss Kilde
The Secret Keeper

Schibsted, 2013
ISBN: 978-82-516-5825-6
542 sider

12. – 24. april 2013 Leseeksemplar fra forlaget
Mer
Google+EmailPinterestDel videre

 • 11. juni 2013 - 19:37
  Permalink

  Har den i hylla og skal forsøke å lese den i år. Leste En forsvunnen tid av samme forfatter i fjor og likte den godt :)

 • 12. juni 2013 - 18:36
  Permalink

  Denne gleder jeg meg til å lese, tror jeg må skaffe meg den slik at jeg kan ta den med på sommerens ferie! Jeg har lest de tre andre, og synes som deg at Den glemte hagen er best.

  • 16. juni 2013 - 11:30
   Permalink

   Da håper jeg den faller i smak hos deg også! Fin-fine sommerferiebøker, ja. Jeg har faktisk fundert litt på å gjenlese Den glemte hagen i sommer, men får se hva det blir til… :)

 • 1. juli 2013 - 22:06
  Permalink

  Hei =)
  Jeg digger Kate Morton, og har lest Den Glemte Hagen, og Tilbake Til Riverton…helt fantastiske bøker og jeg likte Riverton absolutt best! Jeg har ikke hørt om En Forsvunnen Tid, men den skal jeg få med meg…og jeg som gledet meg til Hemmeligheter…nå blir det to bøker og fryde seg over =)
  God lesing =)

  • 3. juli 2013 - 12:25
   Permalink

   Ja, hun skriver virkelig gode bøker! Ser spent fram til den neste, håper det ikke blir så lenge til. Gjerne en ny en til neste sommer, slik at sommerlesningen er sikret da også, hehe. ;) Kos deg med bøkene!

 • Tilbakesporing: Hva er det med Morton? Kate Mortons Hemmeligheter | Karis bokprat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *