Mord i august av Maria Lang

Mord i augustAugust, krepselag, kjærlighet og død

«Det er noen som kommer til å sette i gang en forferdelig katastrofe …»

Puck Bure har fått låne sin tante Otties hytte i Roslagen, men det hviler en forbannelse over oppholdet helt fra begynnelsen av. Tante Ottie har advart Puck om naboene, og da Puck møter dem, forstår hun hvorfor. Den styrtrike Adèle Renman regjerer hensynsløst over sin familie, og raseriet ulmer overalt. For et ormebol!
Men det er ikke før under krepselaget at Puck innser at en morder skjuler seg i de vakre omgivelsene …


Mord i august er den sjette Maria Lang-boken i serien Silkeperler som forlaget gir ut, og den femte av dem som jeg leser. Og siden sist har det dukket opp et nytt tilskudd til familien Bure: datteren Grynet. Selv om bøkene kan leses frittstående og «hulter til bulter», så skjer det en liten utvikling med Puck og Einar Bure fra bok til bok, som det er koselig å følge med på.

Så, hva kan jeg si – i grove trekk – som ikke allerede er sagt her, her, her og her? Maria Langs bøker er skodd over samme lest. Det er klassiske krimgåter med et fast kjærestepar/ektepar i midten, samt deres skarpe etterforsker-venn, som trofast kommer dem til unnsetning. Oppskriften er velkjent fra bok til bok, men det er en oppskrift som fungerer svært godt. Og Mord i august tror jeg faktisk trekker det lengste strået av bøkene jeg har lest så langt.

Flere kaller Langs bøker for «kosekrim» eller «feel-good-krim», og det er en perfekt merkelapp i mine øyne. Noe skyldes den gammeldagse sjarmen de innehar, men krimgåtene og mordene er heller ikke utstudert blodige eller bestialske. Her er det samspillet mellom de involverte og sterke følelser som er viktige for handlingen, og som skaper uro og spenning. De spenner over alt fra «jeg skulle gjerne slått den merra på truten så hun var ferdig for evig» til «hun rører ved strenger i meg som ingen annen kvinne har vært nær…». Lang er god på å skrive fram skiftende stemninger og atmosfære.

Einar smilte med et streif av ironi.
– Hvis alt dette stemmer, vil det bli en interessant sammenkomst. En flørtelysten tannlege med ørnenese, en mystisk kar uten fast bosted, som dessuten ikke liker vertinnen vår, en bonde og en bondekone som absolutt ikke liker nevnte vertinne, en datter – eller eventuelt søster – i huset, som absolutt ikke holder ut lenger og for enhver pris må finne på noe desperat – og så du og jeg, som altså skal late som vi representerer den alminnelige feststemningen.
Jeg lo, men den nervøse spenningen ville ikke slippe taket helt. Den lå som en dempet, murrende verk et sted i bevissheten, rykket i meg flere ganger i løpet av kvelden og slo ut i kvelende skrekk da festen nådde sitt klimaks og sin dystre avslutning.

Mordgåtene er heller ikke tynne eller av det simpleste slaget. Løsningene på gåtene er fiffige, og jeg makter aldri å komme kriminalkommisær Wijk i forkjøpet. Nå skal det sies at jeg ikke prøver så hardt, dette er mer «slapp-helt-av-og-nyt»-bøker for meg. Men ønsket om å få vite hvordan alt henger sammen, etter hvert som ledetrådene dukker opp, skaper et jevnt driv framover.

Med tanke på tittelen og den påtagelige høstfølelsen boka er fylt av, så ville det perfekte lesetidspunktet for denne boka være nettopp på en lummer og doven augustdag, mens dagen sakte går over i natt. Om man har tålmodighet til å vente, da. Det er vel lov å ønske seg at det kommer en ny Maria Lang-bok senere i år, som eventuelt kan nytes i sommermåneden.

Bokdetaljer
Originaltittel: Mörkögda augustinatt
Silke forlag, 2014
ISBN: 978-82-8270-074-0
202 sider
Leseeksemplar fra forlaget
Lest: 23.-25. januar 2014
Mer
Google+EmailPinterestDel videre

 • 27. januar 2014 - 11:08
  Permalink

  Tenk, jeg har ikke lest noen av disse bøkene enda. Kanskje de får bli årets påskekrim :)

  • 27. januar 2014 - 13:29
   Permalink

   Det kan de passe fint til, ja! Jeg skal se om jeg får lånt den 5. boka, som jeg ikke har lest ennå, på biblioteket etter hvert. Da skal den få være med meg på påskeferie. :)

 • 30. januar 2014 - 13:52
  Permalink

  Jeg syntes disse bøkene er herlige,og ser frem til hver enste bok som kommer ut i serien:-)

  • 1. februar 2014 - 15:55
   Permalink

   Veldig enig med deg. Vi får håpe på mange flere! :)

 • 1. februar 2014 - 22:58
  Permalink

  Boka ligger klar! Har akkurat lest de to forrige bøkene, og gleder meg over at du rangerer denne høyest av de du har lest; det lover bra!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *