Lørdagskaffe med Salmund Kyvik

Salmund Kyvik (f. 1949) har tidligere skrevet romanseriene Inga Torfinnsdatter og Kapteinens datter, sistnevnte sammen med sin kone, Nina Torpen Kyvik. Han har også hatt en rekke noveller på trykk i ukepressen. Kyvik har studert historie, kunsthistorie og norsk, og arbeider til vanlig som lærer i ungdomsskolen.

Mørketid er sterk historie fra andre verdenskrig, der vi følger familien Henriksen og deres dramatiske år under krigen. Familien bor på Bekkelagshøgda i utkanten av Oslo, der forfatteren selv har vokst opp. Hele familien er i sentrum for handlingen, og serien har slik ingen tradisjonell, kvinnelig heltinne. Både før og under okkupasjonen velger familiemedlemmene ulike veier…

Foto fra Schibsted forlag
Foto fra Schibsted forlag
Gratulerer med serie nummer 3! Er det fortsatt like «skummelt» å lansere en ny serie og vente på lesernes reaksjoner, eller er man mer avslappet og trygg når man har et par bak seg fra før av?
– Takk for det – men jeg synes fremdeles det er like skummelt. Det ligger så mye arbeid bak, det er nesten som å slippe løs barnet sitt hver gang. Dessuten vet jeg at uansett hvor mye arbeid som er lagt i research, så vil det snike seg inn feil som enkelte lesere finner. Jeg håper bare at de kan bære over med det.

Kan du fortelle litt om bakgrunnen til Mørketid?
– Jeg har alltid vært opptatt av det folk jeg kjenner og som opplevde tiden ikke har fortalt om krigen. Og hvordan ville jeg selv opplevd og reagert på det hele? Som ungdom – med den eller den vennekretsen som selvfølgelig ville ha påvirket meg. Og hva om jeg ble forelsket i en med «feil» holdninger?
Fabuleringer blir til ord, og etterhvert til en familie. Jeg har tatt utgangspunkt i huset der jeg selv vokste opp, og diktet sammen en familie ut fra det …

Både Inga Torfinnsdatter og Kapteinens datter endte på 8 bøker. Har du noen formening om hvor lang Mørketid kan bli? Er hovedlinjene i historien klare på forhånd, eller blir veien til underveis?
– At Kapteinens datter skulle bli på 8 bøker var bestemt på forhånd. Mørketid tror og håper jeg blir lenger, men det er selvfølgelig ikke bare jeg som bestemmer det til syvende og sist. Jeg ser for meg rundt 20 bøker for å få fortalt den historien jeg har i hodet.
Hovedlinjene er klare – men ja, klart veien også former seg underveis. Det hender at jeg blir veldig overrasket over hva personene mine finner på eller hvordan de reagerer. Senest idag ble jeg både overrasket og temmelig imponert over hvordan Marianne Henriksen (moren i familien Henriksen) klarte å takle en nokså vrien og farlig situasjon hun plutselig var oppe i …

Hvordan ser en skrivedag ut for deg?
– Jeg skriver lettest om morgenen, særlig i helgene. Da står jeg opp lenge før resten av familien, trakter meg en stor kjele med kaffe og setter på pc’n. Hverdagene er jeg tidlig på jobb, og prøver å få til en 1/2 times skriving før kollegene kommer.

Mørketid Kjetil Nystuen

Lange rekker med uniformerte menn vokste fram, jernskodde hæler smalt taktfast i brostein. En tilsynelatende endeløs strøm av soldater med lange frakker og stålhjelmer på hodet. En av tilskuerne hevet den høyre armen i stram nazihilsen mot soldatene.
Hilde grep fatt i hånden til Tor og klamret seg til den.
– Er de tyskere? spurte hun med et fortvilet håp om at han skulle si nei. Enda hun visste svaret så altfor godt.

Serieromansjangeren blir fortsatt sett ned på av enkelte, men selger godt og blir lest av svært mange. Hva tror du er årsaken til dette?
– Folk vil underholdes – og gjerne slik at de samtidig kan lære noe. Jeg synes serielitteraturen er spesielt verdifull siden den faktisk får mange folk til å lese. Nettopp det er en side ved saken som alt for ofte blir glemt, synes jeg.

Hva leser du selv når du setter deg ned med en bok? Og hva liker du ellers å gjøre på fritiden?
– Det går nødvendigvis veldig mye i litteratur som handler om den tiden og de emnene som jeg skriver om. For tiden leser jeg Norske nazister på flukt av Anne Kristin Furuseth. Ellers går det mest i krim.
Skal jeg koble av fra både skolejobb og skriving liker jeg å dra ut i naturen, gjerne ved sjøen. Enten for å fiske, eller jeg tar med en steinhammer og går på jakt etter fine krystaller eller smykkesteiner. Jeg er jo «steingal», og det er utrolig hva man kan finne av slikt her i Norge. Ved Mjøsa ble det i flere årtier drevet gruvedrift etter smaragder, bl.a., og der kan man fremdeles finne ekte smaragder. Jeg er alltid på skattejakt i en eller annen form, som familien min sier.

Til sist: Hvis du skal «reklamere» for Mørketid med en kort setning eller kun 5 ord, hva velger du da?
– Mørketid handler om valgene leserne slipper å ta. Eller: Les mørketid – og vær glad du lever i 2014. Nei, ingen av dem var gode. Jeg sier rett og slett: Jeg håper du liker Mørketid! Der ble det jammen fem ord av det.

Da sier jeg tusen takk til Salmund Kyvik for at han stilte opp, og ønsker ham lykke til videre med den nye serien.

Første bok, Uskyld for fall, kommer i salg i butikkene førstkommende mandag. Den kan også lastes ned gratis som e-bok hos Favorittbok.no. Bok 2 er i salg fra 17. mars.
Mørketid utgis av Schibsted forlag, og serien har sin egen Facebook-side.

Mer
Google+EmailPinterestDel videre

;

  • 25. mars 2014 - 20:55
    Permalink

    Jeg har første boka og gleder meg til å lese den. jeg har alltid vært veldig interessert i krigen, egentlig derfor jeg kjøpte boka. Blir spennende å lese serien :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *