Lørdagskaffe med Monika N. Yndestad

Monika N. Yndestad (f. 1964) har over 25 års erfaring fra nyhets- og krimjournalistikk, blant annet 14 år i Bergensavisen. Hun debuterte som forfatter i 2003 med rusromanen Overdose, og to år senere utga hun dokumentarboken Drapsmysterier fra Bergensområdet. Med Jentene fra balletten vant hun i 2013 Maurits Hansen-prisen for årets beste krimdebut, og i januar i år kom oppfølgeren, Gapestokk.
Fyrstikkpiken er hennes debut som romanserieforfatter.

Foto fra Aller forlags blogg
Foto fra Aller forlags blogg
Du har tidligere skrevet en roman om rus, en dokumentarbok og to kriminalromaner om journalisten Alice Bratt. Og nå prøver du deg på serieromansjangeren. Hvordan har denne overgangen vært? Noen spesielle utfordringer?
– Det er et helt eget håndverk å skrive en serieroman, så læringskurven har vært bratt. Her skylder jeg min redaktør Jeanette Semb mye!
Den største utfordringen er å ikke si for mye på en gang. I en frittstående krimbok legges det ut mange ulike tråder, men alle oppklares i samme bok. I en serieroman må du ha et lengre perspektiv og gå mer i dybden. Den kan ikke være like tvetydig og korthugget som du kan tillate deg i krim.
I Fyrstikkpiken er jeg sjangertro, men jeg bruker elementer fra det jeg kan best, nemlig kriminalhistorie.
 
Hvordan er ditt forhold til sjangeren fra før av?
– På 1980-tallet leste jeg Sagaen om Isfolket, og var såpass oppslukt av den at jeg meldte med på i Kvitt eller dobbelt med den som tema. Dessverre for meg var den det mest populære temaet det året. Jeg ble testet av Knut Bjørnsen i Grieghallen, men kom ikke på TV. Kanskje like greit. En ting er å huske fra sofakroken, en helt annen å svare for seg foran kamera.
Jeg har selvsagt også lest Hanseatene, og de første av Nattmannens datter. Resten av denne serien spares til jeg er ferdig med å skrive selv.

Hvordan ser en skrivedag ut for deg?
– Jeg begynner med sjampanje til frokost og så… Nei da! Min arbeidsdag er som de fleste andres. Jeg står tidlig opp og etter noen kopper kaffe er jeg klar til å begynne å skrive. Jeg jobber normal arbeidsdag, pluss kvelder og helger, og stortrives med hjemmekontor. Nødvendige avbrekk får jeg ved å gå tur med hunden min, Dillion.

 Hva inspireres du av? Hva gjør du når den fryktede skrivesperren slår til?
– Småting i hverdagen. Min Dillion og jeg finner inspirasjon i hver busk og hvert veltede tre. Jeg pleier alltid å gå tur hvis jeg står fast. Det løsner mye og om det ikke gjør det, begynner jeg heller på en ny tråd slik at jeg kan fortsette å bearbeide det opprinnelige problemet. Jeg finner også inspirasjon i helt nære ting, som naboens dørskilt. Det har gitt navn til to personer i serien.

Malene fra Vika

Pipervika, Christiania 1862.
Lukten av lim ligger tung over fattigkvarterene. Sytten år gamle Malene gjør seg så usynlig hun kan der hun skynder seg hjemover. Fra Akershus festning hører hun sleggekastene drønne i fjellet. Treskoene smeller mot den frosne bakken. Fingrene er numne etter en lang dag i fyrstikkfabrikken. Når som helst kan svovelsyken også ramme henne. Den som ikke tar liv, men ansikter. Malene er uvitende om at hun følges av øyne som allerede har staket ut en helt annen kurs for henne. Den fryktede hestevognen nærmer seg. Lite vet Malene om at hun snart skal tvinges til å ta utenkelige valg.

Hva mener du gjør at din romanserie skiller seg ut? Hvorfor skal leserne velge akkurat Fyrstikkpiken blant alle de andre seriene i «seriejungelen»?
– Leseren har et luksusproblem, ingen tvil om det! Jeg håper leserne synes historien er spennende og at de liker det historiske bakteppet med fyrstikkfabrikken og løvene som har stått urørlige foran Stortinget siden 1865. Men det blir opp til leseren å avgjøre hva som skiller Fyrstikkpiken fra andre serier, jeg vil ikke fremheve den fremfor andre. Jeg ønsker alle god lesning!
Fyrstikkpiken har en egen side på Facebook og jeg tar gjerne imot tilbakemeldinger der.

Har du gjort deg noen tanker om hvor lang historien om Malene vil bli?
– Jeg har stoff til mange bøker, minst 20, men jeg vil ikke binde meg til noe antall. Men når det er sagt, så har jeg ingen planer om å sette rekord i serielengde.

Hva er ditt beste tips eller råd til den som går med en forfatterdrøm i magen?
– Det er lett å la seg overvelde. Husk at en bok skrives med ett og ett ord, og en og en setning. Plutselig er ord og setninger blitt en hel bok!

Da sier jeg tusen takk til Monika N. Yndestad for at hun stilte opp, og ønsker henne lykke til videre med Fyrstikkpiken.

Bok 1, Malene fra Vika, ble lansert 17. februar. Den kan bestilles gratis hos forlaget, eller lastes ned som e-bok på iBooks eller Digitalbok. Bok nummer 2, Silkekjolen, er i salg fra 17. mars.

Fyrstikkpiken utgis av Aller forlag, og serien har som nevnt i intervjuet sin egen Facebook-side.

Mer
Google+EmailPinterestDel videre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *