Lørdagskaffe med Elisabeth Hammer

Denne marslørdagens kaffeslabberas er med Elisabeth Hammer (f. 1970), som bor sammen med mann og tre barn i Horten. Hun er utdannet jurist, men fra 2011 har hun arbeidet som forfatter. Elisabeth debuterte som romanserieforfatter i 2011 med Maria av Svaneberg, som ble på 16 bøker totalt. Hun har også utgitt fire bøker i fantasyserien Legenden om Krigsgudinnen i et lite opplagt på eget forlag.
Førstkommende mandag lanseres hennes romanserie nummer 2, som har fått tittelen Misteltein. Her følger vi arbeiderklassejenta Selma i Horten i 1920-årene.

Bilde lånt fra forlagets side
Foto lånt fra forlagets side
Både Misteltein og Maria av Svaneberg utspiller seg i Vestfold, men henholdsvis på 1900- og 1800-tallet. Hva er de største forskjellene mellom seriene dine? Og har de noen felles likheter?
– De største forskjellene er vel først og fremst miljøet og tiden. I motsetning til Maria av Svaneberg, som dreide seg kun om overklassen og kvinnenes umyndige stilling, er Misteltein først og fremst om arbeidernes hverdag, klasseskillet og den store utviklingen i selvbestemmelse som kvinner opplevde etter første verdenskrig. I Misteltein er også Horten utviklet som en mektig marineby, mens det ikke fantes noen Horten by på begynnelsen av 1800-tallet.

Likhetene mellom seriene er nok i hovedsak at de kvinnelige hovedpersonene er sterke, og at kjærlighetshistorien er krevende og intens. Men der Maria av Svaneberg først og fremst var en spennende kjærlighetshistorie, har Misteltein i tillegg mye drama knyttet til forsørgelse og det å holde familien sammen tross motgang og vanskeligheter.

Hvordan ser en typisk skrivedag ut for deg? Har du noen faste ritualer for skrivingen?
– Jeg pleier å si at jeg jogger til jobb om morgenen, men det er jo ikke like imponerende når jeg etter hvert må innrømme at jeg skriver i min egen stue. :) Ellers er jeg nok et vanedyr. Jeg lager meg en kopp te og setter meg ved PCen når barna har dratt på skolen. Så skriver jeg noen timer, før jeg spiser lunsj, og så en ny skriveøkt frem til barna kommer hjem fra skolen. Av og til må jeg ta i bruk helger og ettermiddager, men av hensyn til familien, forsøker jeg å holde meg til faste skrivetider. Men selv om ikke jeg sitter foran PCen, surrer tankene likevel. Så jeg lever med Misteltein hele døgnet, og storkoser meg med det.

Du er utdannet jurist, men har arbeidet som forfatter siden 2011. Hva liker du å fylle fritiden med?
– I mange år har jeg brukt fritiden min til å skrive, men nå da jeg skriver på fulltid så løser jeg juridiske problemer på fritiden… Neida, bare tuller! Jeg er glad i hagearbeid om sommeren, i hvert fall planleggingsbiten (litt dårligere på gjennomføringen), og ellers er det lesing, tv og en og annen spasertur.

Illustratør for serien er Kjetil Nystuen
Illustratør for serien er Kjetil Nystuen

Forbudte følelser, intens tiltrekning og stormende sjalusi

Året er 1918, og spanskesyken kommer til Horten. Ungjenta Selma ser moren forsvinne ut i mørket midt på natten, og følger etter henne. Moren er sykepleierske og hjelper mannskapet på et skip ved kaia. Uheldigvis blir hun smittet selv …

Moren kastet seg urolig fra side til side. Selma forsøkte å roe henne, men det lot det seg ikke gjøre. Moren rev og slet i uniformen sin, mens hun gispet etter luft.
– Jeg … jeg får ikke puste!

Har du kanskje en liten «hemmelighet» å dele om Misteltein?
– To av hovedkarakterene har vært nødt til å bytte navn, fordi det allerede fantes andre seriehelter og heltinner med samme navn. Selma het først Rebekka, og Joakim het Nicolai. Først var det litt rart, men i dag kan jeg ikke tenke meg at de skulle hatt andre navn enn Selma og Joakim.

Hvilke sjangre foretrekker du selv å lese? Har du et boktips på lur eller en favorittbok du vil anbefale?
– Jeg leser litt av hvert, alt fra tegneserier til dikt, og er ikke egentlig så kresen så lenge det jeg leser fenger meg. Akkurat nå leser jeg Synnøve Eriksens tredje bok i Syvende sans-serien, og etter den er det Ann-Christin Gjersøes Jernjomfruen som ligger for tur.
Om jeg hadde blitt spurt om favorittbok for 15 år siden, ville jeg svart Ringenes Herre uten å nøle. Nå er jeg ikke lenger så sikker, for det er så mye bra. I farten husker jeg godt Provencekuren for knuste hjerter av Bridget Asher, som jeg koste meg veldig med i fjor sommer.

Serielitteraturen er høyt elsket av utrolig mange lesere. Hva var ditt forhold til serielitteraturen før du debuterte som
serieforfatter? Og hva gjør sjangeren verdifull og lesverdig i dine øyne?

– Jeg forelsket meg i Mori i Heksemesteren da den serien kom ut, og leste også Isfolket. Etter det var det en periode med studier og små barn hvor jeg knapt nok hadde tid til å åpne en bok som ikke var juridisk. Det gikk derfor noen år før jeg ”gjenoppdaget” sjangeren igjen, og da helt tilfeldig ved at jeg så at Cappelen Damm søkte etter nye serieromanforfattere. Da husket jeg hvor hektet jeg hadde vært på Heksemesteren, og min nysgjerrighet for sjangeren ble vekket på nytt.
Dessverre har jeg begrenset med tid til å lese, så hittil har jeg bare maktet å få med meg Ulveøyne, samt at jeg følger Sønnavind og Syvende Sans. Jeg forsøker også å lese den første boken i hver nye serie som kommer, for å holde meg oppdatert om hva mine kollegaer driver med.

Det som er så fantastisk med sjangeren, er at det er rom for både spenning, drama, kjærlighet og historie. Jeg tror det er viktig av og til å la seg rive med og glemme alt annet. Vi trenger å kunne koble helt av en stund og bare senke skuldrene, og romanserier med alle følelsene og de små og store cliffhangerne som hele tiden trekker deg videre, er ypperlige til slik tankeflukt og avspenning.

Da sier jeg tusen takk til Elisabeth Hammer for at hun stilte opp, og ønsker henne lykke til videre med Misteltein.

Første bok i serien, Gryende lengsel, lanseres 17. mars.
Andre bok, Makt og avmakt, er i salg fra 11. april.

Misteltein utgis av NorskeSerier (Cappelen Damm), og alle som abonnerer på andre serier fra forlaget, skal ha fått tilsendt første bok gratis i posten.

Vil du lese mer om serien kan du gå inn på forlagets side, forfatterens hjemmeside eller seriens Facebook-side.

Mer
Google+EmailPinterestDel videre

;

  • 25. mars 2014 - 20:52
    Permalink

    Jeg har lest første boka i serien og jeg likte den kjempe godt. Gleder meg til å lese videre på serien. Er egentlig ikke så glad å lese norske roman serier, jeg synes man leser de ut så fort og jeg blir ofte lei av seriene hvis de er for lange. Men Elisabeth Hammer er en av få damer som har gjort at jeg liker noen få roman serier som finnes der ute.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *