Lørdagskaffe med Stine Langtangen

Stine Langtangen (f. 1977) er født i Oslo, men oppvokst i ei bygd utenfor sølvbyen Kongsberg. Hun har bodd i både Norge, Danmark, Tyskland og Australia, men bor nå utenfor Oslo sammen med mann og to barn. Stine er utdannet sivilagronom, og har en master i Human Resources.
Førstkommende mandag lanseres hennes romanserie Eikegården, der handlingen utspiller seg i 1600-tallets Kongsberg.

Forfatteren av Eikegården, Stine Langtangen.
Foto: Johan Eklöf. Lånt fra forlagets side.
Først av alt: Gratulerer som debutant! Hvordan føles det å sitte med sin egen bok i hånden, og å være rykende fersk serieforfatter?
Tusen takk Tone! Det er veldig stas å endelig kunne holde den ferdige boken i hånden, nesten litt uvirkelig til tider. Hittil har tilbakemeldingene vært veldig positive, så det er en stolt og glad fersk forfatter her, samtidig som jeg er veldig spent på veien videre.

Du var en av vinnerne i Schibsteds romanseriekonkurranse i 2011. Kan du si litt mer om hvordan Eikegården ble til, og hvordan du har arbeidet med serien i årene etterpå?
Jeg sendte inn manus til konkurransen i 2011. Hele første boken og beskrivelser for de neste bøkene i serien. Dagen da telefonen kom fra Schibsted om at de ville ha serien min, var fantastisk og spennende! Møter ble satt opp, og samarbeidet med redaktørene begynte.

Det er mye arbeid som ligger bak en ny serie, selv om man har mye av tankene og handlingen klar. De fleste manus går flere runder med både en og to redaktører, før de blir helt godkjent. Denne prosessen tar gjerne både to og tre år før man kan tenke på lansering, for det skal jo være mer enn en bok klar. For meg tok det nesten fire år, men jeg har fått to søte små i løpet av disse årene, og det har naturlig nok tatt sin del av tilgjengelig skrivetid.

Hva er det som inspirer deg til å skrive? Og når og hvor skriver du?
Jeg blir inspirert av faktiske historiske hendelser, av gamle bygninger, bilder og bøker. Naturen er også veldig viktig for meg, jeg elsker å gå lange turer i skogen, det er alltid noe å se som setter fantasien i sving.
De første årene skrev jeg bare på kvelder og helger, det var da det fantes ledig tid. Nå som jeg er forfatter på heltid skriver jeg aller mest på dagtid, hjemme på kontoret, slik at kveldene og helgene kan brukes til familie og venner.

Illustratør er Ida S. Skjelbakken.
Illustratør for serien er Ida S. Skjelbakken.

En serie om kjærlighet og flukt, om sannhet og fortielser. Og om aldri å gi opp.

Husmannsdatteren Selja forelsker seg i Olai. Sammen drømmer de om et liv på Eikegården, men begge har en fortid som står i veien for en lykkelig fremtid.

– Du er vakker i kveld. Øynene hans lyste mot henne. – Håret som flommer nedover ryggen, litt krøllet av den fuktige luften… Øynene dine… Du ser ut som en hulder, vet du det? Jeg har tenkt slik om deg helt siden jeg fant deg i tjernet. Ingen kan se slik ut og bare være en vanlig jente.

Handlingen i Eikegården er lagt til 1600-tallet, i en tid med store kontraster og brytninger. Om du hadde vært i Seljas sko, hva tror du hadde vært det verste – og det beste – med å leve på den tiden?
Det verste var nok frykten for å aldri ha nok mat til å klare seg gjennom vinteren, og all sykdom og nød som førte til at mange mistet både barn og andre familiemedlemmer så altfor tidlig. Det beste var kanskje at man var mer takknemlig for, og gledet seg mer over nået, over de små tingene, og de godene man hadde, fordi man visste hvor skjørt livet kan være?

Har du en yndlingsbok eller forfatter du har lyst til å anbefale videre?
Det er mange som skriver veldig bra, og jeg leser nær sagt alle sjangre. Men to bokserier som har blitt sittende hos meg lenge er Jordens barn av Jean M. Auel og Utvandrer-kvadrologien av Vilhelm Moberg.

Og helt til slutt: Et skrivetips til andre som også har lyst til å forsøke seg på romanseriesjangeren?
Ikke gi opp! Det er mange om beinet, men det er lov å forsøke flere ganger :-) Sett deg ned og tenk på en historie du gjerne ville ha lest selv, og finn ut mye om det temaet eller den tiden, og kanskje sitter du etterhvert med ideen til en hel bokserie i hodet :-)
Lykke til!

Da sier jeg tusen takk til Stine Langtangen for at hun stilte opp, og ønsker henne lykke til videre med Eikegården.

Første bok, Seljas drøm, lanseres 16. februar. Neste bok, Skjebnetid, kommer i salg 16. mars.
Eikegården utgis av Schibsted, og alle som abonnerer på andre serier fra forlaget skal ha fått tilsendt første bok gratis i posten.
Første bok er også tilgjengelig som gratis e-bok på favorittbok.no.

Vil du lese mer om serien kan du gå inn på forlagets side eller seriens Facebook-side.

Mer
Google+EmailPinterestDel videre

  • 14. februar 2015 - 22:54
    Permalink

    Godt å se deg i aktivitet igjen Tone og håper du vil holde denne bloggen gående fremover. Det har vært et savn :)

  • 15. februar 2015 - 14:15
    Permalink

    Så kjekt å se deg her igjen på bloggen:). Jeg har begynt å lese en ny serie, Gabriels hus. Har kommet til bok nr. 16.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *