Liljekonvall er hvit som snø av Maria Lang

Liljekonvall er hvit som snø av Maria Lang

Dagen før sitt eget bryllup går Anneli Hammar til blomsterbutikken for å inspisere brudebuketten. Det er siste gang noen ser henne.
Kriminalkommissær Christer Wijk er bedt i bryllupet, og da han ankommer Skoga, finner han en by i opprør. «Er det bryllupsnerver?» «Har bruden rømt fra sin rike forlovede?» Ingen vet noe, og ryktene svirrer.

Det er Christer som finner liket av Anneli. Hun ligger i sjøkanten, stille og vakker med en bukett liljekonvaller i hendene. Den samme typen blomster som i brudebuketten, men disse er nyplukket …


Maria Langs forfatterskap stiftet jeg bekjentskap med for noen år siden, og jeg har siden da lest fem av hennes kriminalromaner som Silke forlag har utgitt på norsk. Enkelte av bøkene er også blitt både filmatisert og omgjort til TV-serie ganske nylig. I anledning overføring fra bok til skjerm og lerret har forlaget endret på omslaget også. Synd, for jeg synes designet på de tidligere bøkene var veldig klassisk og innbydende!

Vel, over til innholdet. Ta turen til den svenske, idylliske småbyen Skoga – der mystikken og dramatikken aldri er langt unna.
Liljekonvall er hvit som snø har en lignende form og stil som Langs andre bøker, med ett unntak: Denne gangen råder nemlig Wijk grunnen alene – og den jobben gjør han utmerket, som vanlig. Likevel foretrekker jeg nok de andre bøkene, der den nysgjerrige, pratsomme og smarte Puck er med, som makker.
Karakterene er ellers som de bruker å være – karikerte og tydelige.

– Jeg trodde jeg var blitt blasert når det gjaldt forbrytelser og mord og mysterier, men dette overtreffer alt jeg har hatt befatning med. En brud som forsvinner dagen før vielsen og dukker opp som vakkert lik et par døgn senere. En brudebukett som visner og gjenoppstår mellom hendene på den døde. En blomsterbutikk og en arrig blomsterhandlerske. En tykk og hemmelighetsfull plankebaron og en hissig ingeniør i en kolonihagehytte …

Selv om boka mangler Pucks kvikke sjarm og de muntre passiarene mellom henne og nevnte mordkommisær, har den sin andel sommerflørt og treffsikre replikker som kaller på smilet. Forsvinningsmysteriet og oppklaringen er klassisk og snedig, om enn ikke helt realistisk, og tidsånden er levende tilstede mellom boksidene.
Liljekonvall er hvit som snø vil fungere fint som påskekrim på hytta når den tid kommer, eller som en kosekrim når som helst når man vil ha noe lettslukt. Den krever lite, og underholder der og da. Og du vet akkurat hva du får, om du har vært borti forfatterens andre kriminalromaer tidligere.

Powered by WP Review

Silke Forlag AS, 2014 
Originaltittel: Kung liljekonvale av dungen
ISBN: 978-82-8270-080-1
222 sider

Lest: 7. november 2015

Leseeksemplar fra forlaget

Maria Lang, Dagmar LangeMaria Lang er et pseudonym for Dagmar Lange (1914–1991), Sverige første krimdronning. Hun hadde doktorgrad i litteratur og i tillegg til detektivromaner skrev hun filmmanus, skuespill og utallige avisartikler, blant annet om opera. I årene 1948–1972 var hun rektor ved Nya elementarskolan för flickor i Stockholm.

Alle hennes 43 kriminalromaner ble skrevet for hånd med nesten uleselig skrift, så søsteren hennes måtte renskrive dem på maskin før forlaget kunne lese dem.
De fleste av Maria Langs bøker foregår i den fiktive småbyen Skoga, som har en klar likhet med virkelighetens Nora. Der er det reist en statue av Dagmar Lange, og turistkontoret arrangerer ”Mordvandringer i Maria Langs fotspor”.

Tekst- og fotokilde.

Mer
Google+EmailPinterestDel videre

 • 10. november 2015 - 01:14
  Permalink

  Velkommen tilbake:)
  Jeg har savnet aktivitet på denne bloggen, og håper aktiviteten har kommet for å bli:)

  • 10. november 2015 - 20:43
   Permalink

   Tusen takk! Akkurat nå føltes det både lett og riktig å begynne på igjen, så jeg satser på at det fortsetter sånn framover. :) MYE leseglede og mindre leseplikt får nok fart i sakene.

 • 12. november 2015 - 00:58
  Permalink

  Godt å høre. Jeg ser frem til å komme tilbake hit oftere nå som det er ting på godt. Fint å høre at lesegleden er tilbake:)

  • 12. november 2015 - 01:05
   Permalink

   ting på gang, mente jeg å skrive;)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *