Svartfossen, Rosemalt 3 av Annikki Øvergård

Svartfossen, Rosemalt 3 av Annikki ØvergårdRebekka finner seg godt til rette på vårsetra sammen med Margot, men uhyggen brer seg da en slagbjørn begynner å luske rundt veggene. Da Bertha blir syk, hentes Rebekka hjem til gården for å hjelpe til under onna. Hun er på markslått sammen med Ulf, og merker at hun har fått sterke følelser for ham – men så kommer det brev fra Amerika.

– Jeg er bare glad for å kunne hjelpe. Jeg passer på deg, vet du. Ulf nølte litt. – Det gjør så godt å være sammen med deg, Rebekka. Hun kjente at hun ble tørr i munnen, og hjertet hamret og hamret. Han var så nær, så virkelig. Kysser han meg nå, så makter jeg ikke stå imot, tenkte hun i et blaff.


Ja, nå har det vært langt og lenge siden forrige bok. Heldigvis har hver bok i serien en liten oversikt over persongalleriet helt forrerst, og mye av tidligere handling kom raskt tilbake i hodet da jeg startet på nummer tre i serien.

Leseren får følge Rebekka videre i livet som taus på gården Lie. Gården har en striks og kald husfrue, men også mennesker med hjertevarme og glimt i øyet. Det synes også å lure en del hemmeligheter i krokene…
Og i Svartfossen får Rebekka oppleve noe helt nytt, nemlig hvordan seterlivet arter seg.

Første halvdel av boka sørger for en rolig start, med kapitler som er ganske annerledes i innhold enn i de to foregående bøkene. Selv om spesielt ett uromoment brukes som skremsel og dukker opp ved flere anledninger, så synes jeg handlingen er rolig alt i alt. Det skjer ting og det er nye opplevelser og møter, så handlingen er ikke innholdsløs eller kjedelig. Bare ikke riktig så spennende eller medrivende som i de første to bøkene.
I andre halvdel av boka blir handlingen mer variert, det skjer en del i løpet av kart tid. Både på godt og vondt. Nye hint om hemmelighetene og sider ved enkelte karakterer avdekkes også.

Cliffhangeren lå litt i kortene, den har blitt bygget opp til via små frampek gjennom boka, på en gjennomført måte. Og den er absolutt dramatisk nok! Utfallet av situasjonen er ikke gitt på forhånd. Nummer tre i serien har også flere andre momenter i plottet og miljøet, som gjør at jeg er nysgjerrig på å lese videre om Rebekka og de rundt henne.

Jeg lurer på om forfatterduoen vil la oss få noen glimt bak masken til Nikoline i framtiden. At vi får vite mer om hvorfor hun er som hun er, hva bitterheten skyldes, hva hun føler og tenker. Noen svar har blitt antydet allerede, men den kunne ha vært interessant å se flere sider av henne også.

Og hva vil skje videre med Rebekkas malerdrømmer? Det er både forståelig og troverdig at de ikke har blitt realisert ennå, all den tid hun er en fattig tjenestejente uten store muligheter. Men jeg er nysgjerrig på å få følge denne drømmen videre, og satser på at den som venter på noe godt, den venter som kjent ikke forgjeves.

Rosemalt skal uansett følges videre, selv om det pr. nå ikke er fortløpende etter hver nye bok som utkommer.


Powered by WP Review

Cappelen Damm, 2013
ISBN: 978-82-02-40182-5
254 sider
Heftet

Lest: 7. november

Kjøpt selv

Annikki ØvergårdAnnikki Øvergård er et felles pseudonym for Annikki Torgersen og Jan Erik Øvergård.

Annikki har bl.a. grunnfag i folkelivsgransking og mellomfag i folkeminnevitenskap. I tillegg er hun billedkunstner.
Jan Erik er oppvokst på et gårdsbruk i Østerdalen og har arbeidet som journalist i en rekke år, før han ble selvstendig næringsdrivende.

Tekst- og fotokilde.

Mer
Google+EmailPinterestDel videre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *