Irma Dahl – den dedikerte begravelsesagenten av Kristine S. Henningsen

Irma Dahl - Den dedikerte begravelsesagenten«Jeg kommer til å bli den beste medarbeideren du noen gang har hatt, Berger Wulff. Jeg skal bære kister som en mann, tenne lys som en prest og trøste pårørende som en terapeut.»
Irma Dahl er ivrig telefonvakt hos Kirkens SOS, og lengter etter å få en «storfisk» på kroken – en virkelig selvmordskandidat. Men folk ringer mest for å småprate. Til Irmas store irritasjon.

Når den store selvmordskandidaten lar vente på seg, søker Irma jobb i Wulffs begravelsesbyrå.
Endelig er hun der hun hører hjemme.

Hun begynner med styrketrening for å bli bedre til å bære kister, bruker fritiden på ekstra kundepleie, og spionerer på konkurrenten som hun mistenker lurer kundene sine.

«Irma Dahl – Den dedikerte begravelsesagenten» er en fortelling om en dødsivrig kvinne, en angrende eksmann og ganske mange lik.


Kristine Storli Henningsen har blant annet skrevet to romanserier, to romaner og en dokumentarbok tidligere, men dette er mitt første møte med hennes forfatterskap. Tittelen – og først og fremst yrket i tittelen – gjorde sitt til at interessen min ble vekket. Dette hørtes jo ut som en snedig og artig bok…. eller?

«Begravelsesagent Irma Dahl. Det lød skremmende godt»
Irma må være dette sprekeste bekjentskapet jeg har gjort på en stund, – i litteraturens verden, i alle fall. For hun ligner litt på Saga fra TV-serien «Broen», som rullet over skjermen med en ny sesong nå nylig. Irma er distansert og direkte, hun «bruker ikke mellomleggspapir» når hun snakker. Og folk stusser en del på hvordan hun uttrykker seg og de følelsene hun viser privat og på jobb. Eller rettere sagt mangelen på dem….
I jobben som telefonvakt hos Kirkens SOS sitter hun og venter på å få en selvmordskandidat på tråden, en riktig storfisk. Dessverre for Irma er det langt mellom de virkelige selvmords-samtalene, det blir mest «kaffeslabberas» og vær og vind-samtaler. Men så får hun tips om at Wulff Begravelsesbyrå leter etter en tilkallingsvakt.

Så mange lange kvelder hun hadde sittet i telefonen på det lille SOS-kontoret og hørt mennesker prate om alt annet enn døden. Et begravelsesbyrå var døden. Rett på sak. Ekte vare.Siste stopp. Det skjedde noe i kroppen mens hun tenkte på dette. Det føltes som om en gravstein sank ned i jorden og sakte ble rugget på plass.
– Vet du hva, sa hun. – Jeg tror du har rett. Dette kan absolutt være jobben for meg.

Og jo mer Irma får jobbe med døden, jo bedre trives hun! Hun er bent fram dødslykkelig.

Troverdig miljø, halv-vill handling
At forfatteren selv har jobbet som telefonvakt og i et begravelsesbyrå, kommer tydelig til syne i historien. Her er det flere detaljer og beskrivelser som gjør at miljø og situasjoner oppleves som autentiske. Det er et interessant innblikk i en verden som tidligere har vært helt fremmed for meg.
Språket er lett og ledig, med tragikomiske situasjoner og en veldig snedig hovedperson. Irma har en viss sjarm, samtidig som hun får det til å prikke litt nedover nakken på meg også etter hvert. Og hun lever opp til tittelen på boka – for dedikert, det er hun absolutt! Ingen kan komme og påstå noe annet etter endt lesing.

Lesingen gikk riktignok litt tregere etter halvlest bok, da det humoristiske ble mer avdempet og den første, yre begeistringen hadde lagt seg litt. Litt av piffen gikk ut av lesingen helt mot slutten, selv om forfatteren fortsatt fikk meg til å lure på hvordan dette ville ende, når ting tilspisset seg.
Jeg kunne ha ønsket meg at enkelte momenter hadde vært litt tydeligere i slutten av boka, rundt det som angår «liket i lasten» som Irma bærer med seg. Samtidig er det et bra trekk at ikke alt skrives helt i klartekst også – at man får noen dulgte antydninger og selv må se mulige årsaker og sammenhenger til slutt.
Slutten var dessuten helt annerledes enn hva jeg så for meg på forhånd – på en positiv måte, uten at jeg skal røpe noe mer.

Irma Dahl er en mer enn godkjent bokvenninne for et par timers halv-vill underholdning akkurat der og da.


Powered by WP Review

Juritzen forlag, 2015
ISBN: 978-82-8205-880-3
333 sider
Heftet
Lest: 31. januar 2016

Gratis leseeksemplar fra forlaget

KristineSHenningsenKristine Storli Henningsen (f. 1974) fra Oslo er forfatter, blogger, journalist og gestaltterapeut. Hun debuterte som forfatter i 2010, og har siden gitt ut to bokserier, to romaner, en dokumentarisk bok og en selvhjelpsbok. Hun har også bloggen Antisupermamma.

Henningsen har en allsidig yrkesbakgrunn, og har blant annet jobbet som telefonvakt i Kirkens SOS og som begravelsesagent.
Hun har base i Drammen, og har de siste årene bodd i Panama og Malaga med mann og tre barn.

Tekst- og fotokilde.

Google+EmailPinterestDel videre

 • 2. februar 2016 - 14:28
  Permalink

  Dette var den siste boka jeg leste i januar. Jeg har ikke skrevet anmeldelse ennå, for jeg ligger litt etter med anmeldelser. Så det blir i løpet av februar. Vil bare si at vi har de samme tankene angående boka :)

  • 3. februar 2016 - 19:10
   Permalink

   Så artig at vi har lest den så og si samtidig og tenkt litt likt, da må jeg få med meg din anmeldelse også når den blir lagt ut senere. :)

 • 7. februar 2016 - 21:57
  Permalink

  Ja, et morsomt sammentreff. Leste den samtidig som deg men ikke skrevet anmeldelse om den ennå for jeg ligger litt etter med anmeldelser. Jeg gjør så godt jeg kan :) Men husker at jeg hadde samme tankene som deg da jeg leste boka. Litt uvant for som regel er jeg uenig med andre og andre uenig med meg når det gjelder bøker :)

 • Tilbakesporing: Kristine S. Henningsen – Irma Dahl, den dedikerte begravelsesagenten |

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *