Håndtering av udøde av John Ajvide Lindqvist

I Stockholm våkner hundrevis av nylig avdøde til liv. Felles for dem alle er at de ikke vil annet enn å komme hjem.

John Ajvide Lindqvist, forfatteren av suksessromanen La den rette komme inn, er tilbake med en roman om hvordan vi takler det umulige: De døde kommer tilbake.

Håndtering av udøde er en varm, humoristisk, skrekkingytende og satirisk fremstilling av et moderne samfunn som definitivt ikke er rustet til å takle dette ekstraordinære fenomenet. En roman som rører ved de store spørsmålene ved det å være menneske, på en måte bare Lindqvist kan.


La den rette komme inn var John Ajvide Lindqvists debutroman, og vampyr-skikkelsen i en sosialrealistisk setting var et friskt vindpust som både bergtok og begeistret meg. I Håndtering av udøde har forfatteren tatt for seg døde mennesker, som våkner opp på likhusene eller nede i gravene sine.

Jeg hadde planlagt en gjenlesning for drøyt to år siden, men vegret meg da et kjært familiemedlem plutselig døde. Temaet ble rett og slett for nært og ubehagelig. Men en god roman tåler å ligge på vent, og nå var lysten til å lese den tilbake i fullt monn igjen. Det samme med fascinasjonen og fryden over forfatterens grøssende penn. Ved flere anledninger rislet det kaldt nedover ryggen min, på en herlig ekkel måte.

Hva ville du gjort om det plutselig banket på døra, og din nylig avdøde farfar, tante eller sønn sto utenfor?
At rundt 2000 døde kommer tilbake blir naturlig nok svært problematisk, og det ligger flere samfunnskritiske spørsmål og problemstillinger i bunnen av denne underholdningsromanen. Hvordan takler samfunnet dette – legene, politiet, regjeringen? En person som er ærklært død faller utenfor lovens rammer, med unntak av gravferden, men hvilke rettigheter har de gjenoppståtte? Og er dette et tegn på at dommedag nærmer seg? Det heter seg jo at «på den ytterste dag skal de døde stå opp fra sine graver…»

Forfatteren viser fram flere enkeltskjebner og familienes reaksjoner på oppstandelsene, samt hva konsekvensene blir for hele samfunnet. Ajvide Lindqvist er en mester til å skrive fram følbare grøss, ved å ta noe som i utgangspunktet er kjent og «hjemlig» – som et høyt elsket familiemedlem man sårt savner – og gjøre det om til noe ukjent og delvis skremmende. Blandingen av hverdagslig realisme og det fantastiske er smidig utført, og det er nettopp det jordnære i kombinasjon med noe ufattelig som gjør romanen spennende, ekkel og oppslukende.

Håndtering av udøde når ikke helt opp til La den rette komme inn. Nærheten til karakterene er ikke like sterk, historien er litt løsere i fisken komposisjonsmessig sett, og den samlede intensiteten et par hakk mindre. Men det er en sær, morbid, morsom, filosofisk og sår roman, en stødig andrebok i forfatterskapet.
Vil man få «det lille ekstra» ut av den, kan man sjekke ut novellen Slutthåndteringen fra samlingen Papirvegger, som er en epilog.

Bokdata Lest Stjernedryss Kilde
Hanteringen av odöda

Damm, 2006
ISBN: 82-04-11917-8
359 sider

30. sept. – 1. okt. 2007
30. desember 2012
Kjøpt selv
Mer
Google+EmailPinterestDel videre

 • 30. desember 2012 - 18:21
  Permalink

  Leste denne for noen år siden og likte den mye bedre enn La den rette komme inn. Prøvde å like La den rette komme inn, men måtte avbryte. Sikkert jeg som var lei av hele konseptet vampyrer siden det har blitt så populært i det siste. Håndtering av udøde fanget oppmerksomheten min hele veien. Spennnende bok!

  • 1. januar 2013 - 11:56
   Permalink

   Ja, det har ikke akkurat vært mangel på vampyrer i det siste, nei. Men zombier derimot.. og det jeg liker ekstra godt med denne boka, er at det ikke er typisk «nå kommer jeg og spiser deg»-zombier (liker jo dem også da, høhø), men en annen vri. Mer menneskelig og filosofisk. Spennende bok ja, helt klart. :)

 • 24. januar 2013 - 15:42
  Permalink

  Så godt du skriver. Jeg har lest alt av Lindqvist, er som deg en frydefull fan av denne sære svenske forfatteren. Visste du at konen hans har gitt ut en bok nå nylig? Jeg har ikke lest den enda men gjett om jeg har lyst! Den heter De glemtes forbund av Mia Ajvide.

  • 24. januar 2013 - 15:49
   Permalink

   Ja, jeg fikk snusen i den for en liten stund siden, så den er reservert på biblioteket nå. :) Jeg gleder meg! Mørk og magisk spenning, mmmm!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *