Sammen skal vi holde himmelen av Ellen Fjestad

De satset alt.
Og tapte.
For å gjøre opp for seg, ga han henne det eneste han hadde å gi.
Det eneste hun ville ha.
Hans måte å se verden på.

En motorsykkelulykke. Gard treffer Luka. Den svartkledde gatekunstneren og miljøaktivisten Luka er oppvokst med kumøkk og ei mor som bryr seg minimalt. Trommisen Gard har gnistrende blå øyne og et krøllete brev på innerlomma. Dette brutale møtet blir begynnelsen på en hjerterå og uendelig vakker kjærlighetshistorie.

En dramatisk fortelling som tar pusten fra leseren. Rått, fartsfylt, vart og vakkert. En bok som snakker til hjertet.

Vinner av Schibsted Forlags manuskonkurranse for barn og ungdom.
Sammen skal vi holde himmelen er første bok i en trilogi.

Sammen skal vi holde himmelen er mørk og sterk, men også en vakker og rørende kjærlighetshistorie. Møt Luka og Gard, to ungdommer som brått møter hverandre – bokstavelig talt – en regnsvart, kald novembernatt.

Noe av det jeg først falt for i denne boka er forfatterens gode penn. Språket er treffsikkert, direkte og poetisk, med et vrimmel av gode skildringer. Jeg fant mange setninger som jeg måtte stanse opp ved og smake litt ekstra på før jeg leste videre, enten det er følelser, sanseopplevelser, stemninger eller omgivelser som beskrives.

Himmelen faller ned rundt henne. Regndråpene kaster seg mot bakken. De er gjennomsiktige basehoppere uten fallskjem.

eller:

Han lener seg framover, inn i håret hennes. Drar lukta helt ned i magen. Den mjuke huden. Halsen. Jenta lukter av isvann og måneskinn.

Forfatteren er også dyktig når det gjelder å skildre de to karakterene og gjøre dem levende for leseren. Å vise fram sårbarheten og usikkerheten på en måte som mange lesere sikkert kan kjenne seg igjen i, i større eller mindre grad. Det er ikke lengere siden jeg var ungdom selv, enn at jeg kan føle meg truffet flere ganger.

Hvis hun kvesset alle fingrene sine så de ble som spisse tusjer, kunne hun male det hun hadde inne i seg da? Male alt det som sitter så langt inne at hun selv ikke engang vet hvor det begynner. Et skrik som vil ut, men som ikke har noen stemme. Ikke har noen ord, ikke har noen farge, bortsett fra svart-svart-svart.

Korte kapitler sørger også for et kjapt driv framover, som aksellerer mot slutten av romanen når handlingen virkelig tar av. Forfatteren legger inn en uventet vri før de drøyt siste 50 sidene, og oi – for en vri det er! Den er svært overraskende og spesiell, og jeg ser for meg at man enten liker eller misliker den. For noen lesere kan det nok være vanskelig å svelge en slik utrolig hendelse og beslutning, mens for andre er dette et originalt og modig valg av forfatteren, som gir historien nettopp «det lille ekstra». Etter et par sekunders tankesvirr og måpende munn, landet jeg raskt på sistnevnte oppfatning.

Slutten ble absolutt ikke slik som jeg ventet meg, og jeg sitter litt kortpustet og tankefull igjen etter endt lesing. Sammen skal vi holde himmelen er en velskrevet ungdomsroman med egenart, som også har gjort inntrykk på en voksen leser.
Jeg er veldig spent på og gleder meg til fortsettelsen på Luka-trilogien.

Bokdata Lest Stjernedryss Kilde
Schibsted, 2012
ISBN : 978-82-516-5680-1
207 sider
13. – 14. mai 2012 Lese-eksemplar fra forlaget
Mer
Google+EmailPinterestDel videre

 • 13. juni 2012 - 13:34
  Permalink

  Spennende! Dette er en av bøkene som står på vent i bokhylla mi! Jeg gleder meg :)

 • 26. juni 2012 - 13:36
  Permalink

  Jeg har skrevet om boken i dag og er veldig enig med deg, Tone :) På slutten måtte jeg legge boken litt fra meg for å fordøye det som skjedde, jeg måtte rett og slett ta et valg om å fortsette eller legge boken fra meg. Historien i sin helhet likte jeg så godt at jeg tenkte at den vendingen Fjestad tok med historien ikke kunne hindre meg i å fortsette lesingen.

  • 29. juni 2012 - 10:31
   Permalink

   Jeg måtte inn og lese anmeldelsen din nå, og ser vi har mange av de samme tankene og meningene, ja. En bok man er nødt til å fordøye litt, både når det gjelder den spesielle vrien og etter man er ferdig med å lese. Jeg er veldig spent på hva Fjestad vil finne på i neste bok, når trilogien har en slik start! ;)

 • Tilbakesporing: Boken jeg aldri fullførte – «Sammen skal vi holde himmelen» av Ellen Fjestad – anettes bokboble

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *